پايبند بودن به يک برنامهغذايي بلندمدت و جزئيات موجود در آن دستکم خطر ابتلا افراد به بيماري متدوال عصر جديد يعني آلزايمر را کاهش ميدهد.
به گزارش خبرنگار
سلام لردگان، به نقل از
خبرآنلاين؛ چقدر هوش و حواس داريد؟ هرچقدر هم که حواسجمع باشيد، بايد اين نکته را بدانيد و به آن حسابي توجه کنيد؛ هر آنچه که در برنامه غذايي شما وجود دارد نه به صرف انواع خوراکي بلکه مثلا نحوه طبخ گوشت تا آنچه که به عنوان دسر ميل مي کنيد مي توانند روي سلامت مغزتان تاثير گذار باشند.
در اين مطلب به عادت هاي غذايي اشاره شده است که مي توانيد با بهره بردن از آنها تا حد امکان از خودتان در برابر ابتلا به زوال عقل و آلزايمر محافظت کنيد.
يادتان باشد پايبند بودن به يک برنامه غذايي بلند مدت و جزئيات موجود در آن دست کم خطر ابتلا افراد به بيماري متدوال عصر جديد يعني آلزايمر را کاهش مي دهد، برنامه اي که زمان چنداني از شما نميبرد و مي تواند به روتين زندگي تان تبديل شود اما در نهايت نتايج بزرگي از آن به دست خواهيد آورد. لازم است که بيشتر به خودتان توجه کنيد. آلزايمر مي تواند براي هر کسي اتفاق بيفتد.
اين راهکارها به شما مي آموزند چطور براي سلامت مغزتان غذا بخوريد.
1- بشقاب تان را با کم کالري ها پر کنيد
وعده غذايي تان را با سالاد و يا سوپ آغاز کنيد. در عين حال مي توانيد سراغ بشقاب هاي کوچک برويد تا غذايي که در آنها قرار مي گيرد به لحاظ چشمي زياد به نظر برسد ، در واقع اين يک ترفند است و در واقع غذاي شما بيشتر از آن چيزي که واقعا هست به نظر مي رسد. هر چه کالري کمتري مصرف کنيد ريسک ابتلاي شما به آلزايمر هم کمتر مي شود. در عين حال هر چه شما کالري کمتري مصرف کنيد کمتر به بيماري هايي مانند ديابت ، فشار خون و بيخوابي مبتلا خواهيد شد.
اگر روزانه 30 تا 50 درصد مصرف کالري را کم کنيد ، سرعت متابوليسم شما هم پايين مي آيد و به تبع آن پروسه اکسيداسيون در بدن و البته مغزتان کاهش پيدا مي کند. همچنين قند خون و انسولين هم پايين مي آيد.
2- روزانه دست کم 5 وعده ميوه و سبزيجات بخوريد
مصرف هر چه بيشتر سبزيجات ارتباط ويژه اي با کاهش ميزان زوال کارکرد شناختي مغز بين 3718 فرد 65 ساله و افراد مسن تر در پروژه سلامت و پيري شيکاگو داشته است. شرکت کنندگان در اين تحقيق قبول کردند که براي دوره زماني 6 ساله توانايي هاي شناختي ذهني آنها مورد بررسي قرار بگيرد. در پايان اين دوره افراد متوجه شدند توانايي شناختي آنها به نسبت شروع مطالعات کمتر شده است. با اين حال افرادي که روزانه بيشتر از 4 وعده ميوه و سبزيجات مصرف کرده اند نسبت به آن عده که کمتر از يک وعده ميوه و سبزيجات در روز ميل کرده اند؛ 40 درصد کمتر دچار کاهش توانايي در کارکرد شناخت ذهني شده اند.

3- ادويه جات و ترشي جات مصرف کنيد
وقتي ادويه جات را به عنوان چاشني به غذاي خود اضافه کنيد ، طبيعي است که کره ، نمک و روغن فضاي کمتري براي مانور در غذاي شما داشته باشند. از آنجاييکه ادويه جات از گياهان گرفته مي شوند ، مي توانند منابع غني از آنتي اکسيدان باشند که استفاده از آن هميشه به افراد توصيه مي شود و بايد اين نکته را بدانيد که مصرف آنتي اکسيدان يکي از راه هاي جلوگيري از آلزايمر است. به عنوان مثال زنجبيل ، مي تواند خطر ابتلا به سرطان ، آرتروز ، افسردگي و البته آلزايمر را کاهش دهد. تحقيقات نشان داده است استفاده از يک چهارم قاشق چاي خوري از اين ادويه در روز ، قند خون را تا 29 درصد در افراد مبتلا به ديابت نوع دوم پايين مي آورد. و البته اين نکته بسيار مهمي است چرا که بيماري ديابت نوع دوم مي تواند خطر ابتلا به آلزايمر را افزايش دهد و اين بيماري را گسترده کند.
4- گوشت را قبل از پختن مزه دار کنيد
زماني که پروتئين ، چربي و شکر در معرض حرارت قرار بگيرند ، ترکيب مضر قندي از آنها توليد مي شود. شما اين ترکيب را مي توانيد در سوسيس ، کلباس ، گوشت هاي فرآوري شده و غذاهاي گريل و سرخ شده پيدا کنيد.مصرف بالاي اين ماده مضر که مخفف آن (AGE) است مي تواند باعث بروز تغييرات ناخوشايندي در مغز شود. با اين حال راه ساده اي وجود دارد تا از مصرف اين ماده مضر پرهيز کنيد. قبل از طبخ گوشت تا مي توانيد آن را آبدار کنيد. با جوشاندن گوشت قبل از پختن آن ، يا تفت دادن گوشت و يا مزه دار کردن پيش از طبخ . به اين ترتيب اجازه داده ايد رطوبت و آب به داخل منافذ گوشت قبل از گريل کردن يا پختن آن نفوذ کند که در نتيجه ميزان ماده مضر AGE در گوشت مورد نظر شما کم مي شود.
5- هفته اي يکبار ماهي آب هاي سرد بخوريد
ماهي هايي که در آب هاي سرد شنا مي کنند لايه چربي در بدن خود دارند که آنها را گرم نگه مي دارد. اين لايه همان اسيد چرب امگا3 است. تحقيقات نشان داده است مصرف امگا3 توسط انسان التهابات بدن را کاهش مي دهد. در مطالعه اي که بر روي 815 نفر انجام شد ، نتيجه اي که به دست آمد قابل توجه بود. از اين تعداد آنهايي که هفته اي يکبار ماهي مصرف مي کردند نسبت به آنهايي که به ندرت ماهي مي خورند يا اصلا مصرف نمي کنند ، 60 درصد خطر ابتلا به آلزايمر را کاهش مي دهند.
6- مغز و آجيل بخوريد
علاوه بر اينکه آجيل و مغزها از منابع غني آنتي اکسيدان ها هستند ، همچنين درصد قابل توجهي سلنيوم و ويتامين E در آنها وجود دارد. اين دو ماده مغذي سلامت مغز را افزايش مي دهند. به طور خاص گردو شامل ماده قوي خوراکي محافظتي براي مغز است. علاوه بر اينکه گردو هم يکي از منابع آنتي اکسيدان است ، با توجه به آزمايشات انجام شده بر روي موش ها قابليت کاهش خطر ابتلا به بيماري آلزايمر را داراست.
7- روزانه چند فنجان چاي بنوشيد
چاي سياه و سبز هر کدام از منابع ويژه آنتي اکسيداني هستند که کاتچين ناميده مي شود. آنتي اکسيداني که قابليت دفع کردن آثار مضر اکسيداتيو در بدن و همچنين مغز را داراست. ضمن اينکه چاي همچنين قابليت کاهش ميزان چربي و فشار خون را داراست.
8- از قهوه هنگام صبح لذت ببريد
مصرف کافئين در ساعات پاياني روز مي تواند خواب راحت ما را مختل کند. با اين حال خوردن قهوه در اول صبح و يا ابتداي ظهر "بسته به عادت کافئيني شما" مي تواند ريسک بدخوابي شبانه را به حداقل برساند. قهوه حاوي ماده شبميايي است که بنا به تحقيقات مي تواند خطر ابتلا به آلزايمر ا بسيار کم کند.
کافئين اما به تنهايي خاصيت محافظتي دارد. طبق تحقيقات جان هاپکينز ، 200 ميلي گرم کافئين مترادف يک ليوان پر از قهوه مي تواند باعث تقويت قدرت حافظه و البته سبب به خاطر سپردن اطلاعات جديد شود.
9- شام تان را با شکلات سياه تمام کنيد نه کيک شکلاتي
بيشتر مواد غذايي که به عنوان دسر و بعد از شام سرو مي شوند خوراکي هاي پر شکر هستند. بنا بر جديدترين تحقيقات ، بالا رفتن ميزان قند خون با پروسه مضر اکسيداتيو در بدن و مغز دارد. اين بين اما شکلات حاوي آنتي اکسيداني به نام فلاوونويدز است که يک ماده محافظتيست. اين ماده همچنين در ميوه ها و سبزيجات با رنگ روشن وجود دارند.
افرادي که روزانه از شکلات سياه و نوشيدني هاي وابسته به اين شکلات براي سه ماه استفاده کرده اند ، در تست هاي حافظه نتيجه موفق تري نسبت به جوان ترهاي يک نسل بعد از خودشان داشته اند. همين تحقيقات نشان داده است استفاده از شکلات باعث تسهيل جريان خون در منطقه اي از مغز مي شود که به حافظه مربوط است.